'Maak je dromen waar'

  • Volg ons:

Op vrijdag 29 mei en zaterdag 30 mei 2015 vierde De Noorderbrug haar 45-jarig bestaan in combinatie met de feestelijke opening van het nieuwe, innovatieve Wooncentrum Groningen, aan de Laan Corpus den Hoorn te Groningen. De Noorderbrug gaat uit van de kracht van mensen en moedigt cliënten aan hun dromen waar te maken. Het thema voor dit feest lag voor de hand: ‘Maak je dromen waar’.

In het kort

Er is een overweldigende belangstelling getoond voor de opening van het nieuwe Wooncentrum Groningen en het 45-jarig bestaan van De Noorderbrug. Op vrijdag kwamen er naar schatting 150 collega's met wie De Noorderbrug samenwerkt. De zaterdagochtend was voor de buurtbewoners, die in grote getale, zo’n 100 mensen, aanwezig waren. Zij waren nieuwsgierig, omdat zij de groei van het pand aan de buitenkant elke dag hadden kunnen volgen. Hun verrassing over het interieur was hartverwarmend.

De tent puilde pas echt uit op zaterdagmiddag, toen familie en cliënten aanwezig waren. Tijdens klankbordgroepen en informatiebijeenkomsten was de betrokkenheid het afgelopen jaar altijd al groot, maar dit overtrof alle verwachtingen: ouders, partners, broers, zussen, ooms en tantes, opa's en oma's: iedereen kwam kijken. Zaterdagavond was er een barbecue voor cliënten en medewerkers, met een zanger en veel muzikale cliënten en een polonaise rond de vijver.


De hoogtepunten...


Bijzondere felicitaties

De Noorderbrug ontving veel felicitaties, bijvoorbeeld van de landelijke patiëntenvereniging Hersenletsel.nl en voormalig schaatscoach Gerard Kemkers. Maar ook in Den Haag blijft De Noorderbrug niet onopgemerkt. Minister Edith Schippers (VWS) feliciteerde De Noorderbrug via een videoboodschap vanuit Colombia.

Videoboodschap Minister Edith Schippers (VWS)

De rol van de 'topcoach'

Gerard Kemkers, voormalig schaatscoach en nu aan het werk met het jonge talent van FC Groningen, sprak over de rol van medewerkers als ‘topcoaches’ vanuit het perspectief van de sport. Sporters willen graag hun ambities en dromen waarmaken en dat is hard werken. Goede coaching kan het verschil maken. Hij kiest voor een positieve manier van coachen: uitgaan van mogelijkheden, successen vieren; precies zoals wij dat bij De Noorderbrug ook doen. Hij vroeg en kreeg een denderend applaus voor de topcoaches die bij De Noorderbrug werken.

Gerard Kemkers zorgde voor een onvergetelijke beleving, want hij had dé KNVB Beker bij zich, die FC Groningen gewonnen heeft. Het was ontroerend dat één van de bewoners opsprong en hem meevroeg naar een echte fan van FC Groningen in het wooncentrum. Dit ontaardde in een ware zegetocht door het hele pand en iedereen mocht de beker even aanraken en vasthouden, en met of zonder Gerard (en beker) op de foto.

Het initiatief

Marianne van der Harten, Raad van Bestuur De Noorderbrug, hield een korte inleiding over het initiatief voor het wooncentrum: cliënten en hun familie hebben het managementteam over de streep getrokken om hier te gaan bouwen: 'Liever vandaag dan morgen.' En daarvoor is De Noorderbrug hen zeer dankbaar! Een lang leegstaand, verwaarloosd kantoorgebouw werd zo een levendig wooncentrum. Cliënten, hun familie en medewerkers zijn bij alle aspecten van de bouw en het woonzorgconcept betrokken geweest. Daardoor ervaren zij het wooncentrum als echt van henzelf en hebben zij hun dromen kunnen realiseren. Zo doen we dat en willen we dat blijven doen bij De Noorderbrug: vanuit onze visie en vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen alle denkkracht bundelen om er met elkaar iets moois van te maken. De betrokkenheid van iedereen is van grote waarde geweest, dat zie en beleef je in het gebouw, dat hoorde je terug van de bezoekers.

‘Maak je dromen waar’

In de aanloop naar het 45-jarig jubileum en de opening van Wooncentrum Groningen hebben we een film ontwikkeld waarin we laten zien hoe we de visie van De Noorderbrug in het nieuwe wooncentrum in de praktijk brengen. De film heet: 'Maak je dromen waar’, in aansluiting op het thema van het feest, maar ook in aansluiting op onze visie.

Film 'Maak je dromen waar'

‘De Droomboom’

Samen met Gerard Kemkers verrichtte Marianne van der Harten de openingshandeling: de onthulling van ‘De Droomboom’. Deze droombomen komen op de verschillende locaties van De Noorderbrug te staan. Cliënten kunnen hun wensen in de boom hangen, en De Noorderbrug probeert mensen te vinden die wensen kunnen vervullen. Wilt u hier een bijdrage aan leveren? Kijk dan op www.noorderbrug.nl/droomboom.

'De Noorderbrug bouwt voort’

Bij vertrek ontving iedereen het Jubileumboek: 'De Noorderbrug bouwt voort, 1970-2015'. Dit boek is geschreven door Marianne van der Harten, Raad van Bestuur De Noorderbrug, en Jaap Jan Brouwer, initiatiefnemer van ‘Koplopers in de zorg’. Dankzij een aantal interviews, het eerste gestencilde jaarverslag en oud beeldmateriaal is het een compleet verhaal geworden. In dit boekje wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst. De waarden van De Noorderbrug zijn onverwoestbaar gebleken in de tijd, namelijk uitgaan van de kracht en van talenten van mensen!

Print deze pagina