De Noorderbrug bouwt in Groningen

  • Volg ons:

Vanaf december 2014 krijgt de wijk Corpus den Hoorn in Groningen er 100 nieuwe bewoners bij. De Noorderbrug laat een bestaand kantoorgebouw van twee lagen uitbreiden met vijf verdiepingen. Binnen het nieuwe pand worden 100 appartementen gerealiseerd voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel, een lichamelijke beperking of een chronische ziekte. De meeste nieuwe bewoners zijn jonger dan 55 jaar.

In het kort

Elk appartement is volwaardig en zelfstandig te huren binnen de huursubsidiegrens en beschikt over een woonkamer met keukenblok, slaapkamer, berging en een ruime, aangepaste badkamer. Daarnaast zijn er ruimten voor ontmoeting, dagactiviteiten, behandeling en training, ateliers, werkplaatsen en een ruimte voor het personeel. Één verdieping wordt ingericht voor mensen met de ziekte van Huntington. Zorgkantoor Menzis heeft De Noorderbrug erkend als specialist op dit gebied. Het hele gebouw is voorzien van innovatieve voorzieningen op het gebied van ICT en domotica om het leven van bewoners zo comfortabel mogelijk te maken en het professioneel werken vanuit vakmanschap in een nieuw serviceconcept vorm te geven.


Bouwen volgens wensen van cliƫnten en familie

Het besluit om dit nieuwe wooncentrum op deze plek en op deze schaal te bouwen gebeurt op nadrukkelijk advies van cliënten en hun familie. Zij denken ook mee in het woon- en zorgconcept en geven advies over het interieur en de inrichting. Eigen regie, eigen kracht, ontdekken wat je kunt met een beperking, daarin gewaardeerd worden door je omgeving en zelf sturing geven aan dat proces: dat geeft kwaliteit van leven.
De keuze van cliënten voor dit gebouw sluit hier perfect op aan: een groot gebouw, bruisend van leven, biedt veel mogelijkheden voor waardevolle ontmoetingen en het samen ondernemen van activiteiten op verschillende plekken in en rond het gebouw. In dit gebouw kan specialistische zorg veilig en adequaat geboden worden.

Cliƫnten denken mee

Tijdens verschillende interieurworkshops, verzorgd door interieurontwerper Aat Vos, konden cliënten en betrokkenen hun voorkeuren uitspreken over de inrichting en sfeer van het gebouw en de appartementen. Toekomstige bewoners Richard en Herman deden mee en zijn enthousiast. Beiden verlaten eind 2014 hun huidige woning bij wooncentrum De Klaproos voor een appartement in het wooncentrum aan de Laan Corpus den Hoorn.

Richard: “Ik zit vol nieuwe ideeën na de workshops. In de eerste workshop deden we een kaartspel met verschillende kleuren, thema’s en activiteiten. De kaarten die je mooi vond, legde je bij elkaar en op basis daarvan ging de architect aan de slag met het ontwerp voor het interieur.” Herman vult aan: Tijdens de tweede workshop kregen we het resultaat te zien. Dat was erg indrukwekkend. Elke verdieping krijgt een eigen thema. Het was leuk om onze ideeën terug te zien in de sfeer en kleur van de verschillende ruimtes.”

Duurzaam bouwen

Bij de bouw worden strenge normen gehanteerd op het gebied van duurzaamheid, omdat De Noorderbrug zich vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen verbonden heeft aan het ‘Manifest voor een gezonde toekomst van de zorgsector’. Daarom is het ook mooi dat een oud gebouw een nieuwe toekomst krijgt. De bouw is in handen van de opdrachtgevers Paas Vastgoedontwikkeling/Zwanenburg Projecten BV, aannemer Van Wijnen en architectenbureau Oving. De Noorderbrug wordt bij het bouwproces ondersteund door HEVO.

U kunt de bouw volgen

U kunt de ontwikkelingen volgen door De Noorderbrug te liken op Facebook: De Noorderbrug Bouwt. In 2014 wil De Noorderbrug ook in de provincies Friesland en Drenthe een start maken met de voorbereiding voor nieuwe wooncentra.


Informatieboekje Wooncentrum Groningen

In voorbereiding op de verhuizing naar Wooncentrum Groningen heeft De Noorderbrug een bewonersboekje ontwikkeld voor de nieuwe bewoners. Hierin staat informatie over de verhuizing, de faciliteiten en voorzieningen in en rondom het wooncentrum en het appartement, en een instructie in geval van calamiteiten. Download het bewonersboekje hieronder.

Print deze pagina