Wooncentrum Groningen: oude vriendschap en nieuwe ontmoetingen

  • Volg ons:

Jenneke Blijdorp (22) en Margot Verschuure (24) zijn sinds december 2014 de trotse bewoners van een eigen appartement. De twee hebben een bijzondere band en hebben al veel meegemaakt samen. Eén van die dingen is hun verhuizing naar Wooncentrum Groningen, waar ze nu naast elkaar wonen.

Jenneke is geboren met een spina bifida. Ze is beperkt in haar bewegingen en heeft moeite  met organiseren en overzicht houden. Op haar achtste is Jenneke als logeercliënt bij Wooncentrum De Klaproos van De Noorderbrug binnengestapt. Hier leerde ze Margot kennen. Margot is spastisch en heeft als gevolg daarvan moeite met praten. Ze zit in een rolstoel en communiceert via een spraakcomputer. Vanaf hun eerste ontmoeting hebben Jenneke en Margot een duidelijke klik. Deze klik is in de loop der jaren alleen nog maar sterker geworden.

Toen Jenneke en Margot hoorden dat er plannen waren om een nieuw wooncentrum in Groningen te bouwen, schrokken ze in eerste instantie. Zo vertelt Jenneke: “Toen ik voor het eerst van de plannen hoorde vond ik dat best wel heftig. Ik kwam al sinds mijn achtste bij Wooncentrum De Klaproos. Eerst als logeercliënt. Daarna ging ik er deeltijd wonen en later woonde ik er fulltime. Elke stap is weer een proces dat je doorloopt. Ik was helemaal ingeburgerd. Ik had een knus kamertje, kende de omgeving op mijn duim en had me aangesloten bij een kerk in de buurt. Het idee dat je naar een nieuwe omgeving gaat verhuizen en daar weer opnieuw je draai moet vinden, is dan best heel spannend.”

Ondanks het spannende nieuws, zagen Jenneke en Margot ook de voordelen van hun verhuizing. Vooral het feit dat ze nu bezoek kunnen ontvangen in hun eigen appartement, is volgens Jenneke een grote vooruitgang. “Bij De Klaproos was het lastig om bezoek in je eigen woning te ontvangen. We hadden daar alleen een slaapkamer. Hier heb ik niet alleen een aparte woonkamer, maar ook een eigen toilet en keuken!” Tijdens het bouwproces hebben Jenneke en Margot meegedaan in de werkgroep interieur. Hier werden de thema's en kleuren van de algemene ruimtes uitgedacht. Deze zijn per verdieping verschillend en zijn terug te vinden in de gangen, het behang en in de gordijnen die speciaal voor De Noorderbrug gemaakt zijn.

De materialen voor het interieur van hun appartement hebben Jenneke en Margot zelf uitgekozen. Tijdens een keuzemarkt hebben ze de gordijnen en  vloerbedekking uitgekozen. Ook over de kleuren van de wanden, het materiaal voor de keuken en de tegels in de badkamer werd gewikt en gewogen. Uit het interieur van de twee appartementen spreekt een hechte vriendschap. Want beide buurvrouwen hebben gekozen voor dezelfde gordijnen en hetzelfde laminaat. “Maar dat wisten we niet van elkaar, hoor!”, aldus een lachende Jenneke.

Inmiddels wonen de meiden alweer twee maanden tot grote tevredenheid in hun nieuwe woning. Hoewel er naar hun mening nog niet genoeg gebruik wordt gemaakt van de gezamenlijke ruimtes, merken de twee al wel dat ze hier makkelijker nieuwe contacten leggen. Jenneke: “Doordat de bewoners van De Klaproos verspreid over het gebouw wonen, zoek je elkaar wel op. Op elke verdieping is weer wat anders te beleven. Zo leer je ook weer andere bewoners kennen. Iedereen is nieuwsgierig naar elkaars woning. Je loopt dan makkelijk bij elkaar binnen. Dat is voor mij een van de voordelen van mijn nieuwe omgeving. Mijn oude vriendschap blijft en ik heb de mogelijkheid om andere, nieuwe mensen te leren kennen.”

Print deze pagina