Modern wonen, midden in de wijk

  • Volg ons:

Richard en Herman wonen bij wooncentrum De Klaproos in Groningen en verhuizen in december 2014 mee naar de nieuwbouw aan de Laan Corpus den Hoorn in Groningen. Op maandag 14 april woonden zij een inspirerende workshop ‘Interieur’ bij van interieurontwerper Aat Vos. Wat vinden Richard en Herman van de inrichting van het nieuwe wooncentrum?

In het kort

Richard woont sinds zijn negentiende bij wooncentrum De Klaproos aan de Barkmolenstraat in Groningen. Hier leerde hij medebewoner Herman kennen, die sinds twee en half jaar in het wooncentrum woont. Beide jongens kijken uit naar de verhuizing. Richard: “Ik kijk er naar uit, een nieuwe woning. Het lijkt me heerlijk om alles voor jezelf te hebben: een eigen woonkamer, een eigen toilet, een eigen keuken. Dan kan ik alles lekker schoon houden.’’ Herman: “Ik ben er wel aan toe. Vooral de omgeving vind ik prachtig, er is veel natuur. Als je naar buiten stapt, sta je meteen in de tuin.”

Richard en Herman zitten vol nieuwe ideeën na de workshop met Interieurarchitect Aat Vos. Beiden vonden het erg inspirerend. Richard: “Ik vond de workshop met architect Aat Vos erg leuk. Hij kon heel mooi vertellen.’’ Daar is Herman het mee eens. “Ik vond het erg indrukwekkend. Leuk om te zien hoe de gemeenschappelijke ruimtes eruit komen te zien qua kleur en sfeer.’’ In een eerdere workshop Interieur deden Richard en Herman een kaartspel met verschillende kleuren, thema’s en activiteiten. De kaarten die je mooi vond, legde je bij elkaar en op basis daarvan ging de architect aan de slag met het ontwerp voor het interieur. Tijdens de tweede workshop op 14 april kregen de jongens het resultaat te zien. Herman: “Tijdens de tweede workshop liet Aat Vos ons tekeningen zien van het ontwerp voor het interieur. Er zijn zeven verdiepingen, elke verdieping krijgt een ander thema. Er is bijvoorbeeld een afdeling die als themakleur groen heeft gekozen, zij komen in het bos te wonen. Richard en ik komen op de zesde verdieping te wonen. Onze themakleur is rood en de sfeer van onze verdieping is herfst, vallende bladeren en bomen.’’

Ook de andere jongeren van De Klaproos verhuizen mee naar de nieuwbouw. Herman: “We komen met veel bekenden op dezelfde verdieping te wonen. Dat geeft een vertrouwd gevoel, ik vind het fijn dat we in dezelfde leeftijdscategorie zitten.'' Beide jongens zijn heel zelfstandig en krijgen vooral ondersteuning van De Noorderbrug bij de praktische zaken van alledag. Herman: “Ik heb veel structuur nodig. Daarom moet ik elke dag mijn kamer opruimen.” Richard moet daarin soms juist worden afgeremd. Richard: “Ze moeten mij soms afremmen omdat ik te veel wil doen. Als ik iets doe kan ik soms niet meer ophouden. Dan ben ik bijvoorbeeld de hele middag aan het koken. Soms ben ik dan te link en ga ik met een volle hete pan door de kamer lopen. Dat kan natuurlijk niet, ik moet de pan eerst afgieten. Dat zijn dingen waar ze mij dan bij helpen.”

Richard en Herman zijn het er over eens: ze gaan een rooskleurige toekomst tegemoet. Het kan alleen nog maar beter worden in het nieuwe wooncentrum. Herman: “Er gaat wel veel veranderen en dat vind ik soms best spannend. Maar het belangrijkste vind ik dat de zorg hetzelfde blijft. En daar heb ik vertrouwen in.”

Print deze pagina