Ik kan concreet iets betekenen voor anderen

  • Volg ons:

Ronald is 60 jaar en vrijwilliger bij De Noorderbrug in Leeuwarden.

In het kort

‘‘Een tijdje terug was ik op zoek naar vrijwilligerswerk. Op de website van de vrijwilligerscentrale zag ik een advertentie van De Noorderbrug. Na mijn reactie op de vacature werd ik meteen uitgenodigd voor een gesprek. Na een leuke eerste kennismaking en rondleiding op het wooncentrum ben ik de volgende ochtend direct gestart. Ik werk op verschillende plekken in Leeuwarden, zoals  wooncentrum De Kazerne en De Kaap. Ik was nog niet eerder in aanraking gekomen met deze vorm van zorg, maar ik had het veel eerder moeten doen.

Iedere ochtend ontbijten cliënten tussen 8.00 en 9.00 uur gezamenlijk. Ik zorg dat de huiskamer en de keuken er netjes en schoon uitzien. Ook help ik bij het inschenken van drinken, het op- en afruimen van de ontbijttafel enzovoort. Behalve een helpende hand, ben ik ook aanwezig voor een luisterend oor en voor de gezelligheid voor de cliënten. Op deze manier houden de medewerkers meer tijd over voor de deskundige verzorging en begeleiding van de cliënten. Veel cliënten hebben complexe beperkingen, waardoor deze professionele zorg hard nodig is. Zo mogen wij (vrijwilligers) bijvoorbeeld niet helpen bij het eten geven van cliënten. Sommige cliënten hebben ernstige slikproblemen, deskundigheid en ervaring in de begeleiding hierbij is dus van (levens)belang.

Op activiteitencentrum De Cande help ik cliënten op weg met computers. Samen trainen we vaardigheden, met als doel ze in stand te houden of te verbeteren. De begeleiders stemmen de activiteiten af op de wensen en de mogelijkheden van de cliënt.

Wat ik ook erg leuk vind is dat er veel ruimte is voor eigen inbreng. De medewerkers van De Noorderbrug proberen mijn ideeën, als dat kan, uit te voeren. Zo bracht ik afgelopen vrijdag mijn honden Bobbie, Timo en Lui mee naar het wooncentrum. De honden voelden zich snel thuis en de cliënten hadden het erg naar hun zin. Een van de bewoners heeft door dit bezoek haar angst voor honden zelfs overwonnen. Geweldig toch? Het volgende bezoek met Bobbie, Timo en Lui en misschien een paar vriendjes staat alweer gepland.

Dit vrijwilligerswerk geeft me veel voldoening. Ik kan concreet iets betekenen voor anderen, en zo die ander, net als mezelf, gelukkiger maken. Je bouwt een band op met de cliënten en medewerkers. Daarnaast hebben we ook veel lol. Ik doe iets voor de samenleving én voor mijn uitkering, dat voelt goed.’’

Print deze pagina