Ik haal het beste uit mijn leven

  • Volg ons:

Egbert valt sinds maart 2007 regelmatig flauw. Onderzoek in verschillende ziekenhuizen wijst geen duidelijke oorzaak uit, terwijl Egbert steeds vaker flauwvalt. Op 7 september 2010 krijgt Egbert een ernstige hersenbloeding. Als hij na een aantal dagen weer bijkomt in het ziekenhuis, is hij rechtzijdig verlamd en heeft het hersenletsel zijn taalvermogen aangetast. Egbert heeft afasie, waardoor hij zijn gevoel niet in taal kan uitdrukken.

In het kort

“Het hersenletsel heeft mijn leven veranderd. Dat begon al voor mijn CVA, toen ik regelmatig wegzakte zonder aanwijsbare oorzaak. Daardoor durfde ik het huis niet meer uit, bang dat het me weer zou overkomen. Na mijn CVA in 2010 was de omslag helemaal compleet. Het hersenletsel heeft invloed op mijn hele leven, op alle fronten. Mijn gezin is niet meer het gezin dat ik gewend ben en voor hen ben ik een andere man en vader. Voor het hersenletsel werkte ik met veel plezier bij de Domo. Omdat ik niet meer in staat ben om betaald werk te doen, zoek ik naar andere manieren om op een zinvolle manier invulling te geven aan mijn dag. De afasie beïnvloedt mijn sociale leven: het is lastig een gesprek te voeren, waardoor veel sociale contacten verwateren. Waar ik eerst een zelfstandig man was, ben ik nu afhankelijk van anderen. Dat is niet gemakkelijk, maar ik probeer het van de positieve kant te bekijken. Mijn geluk is dat ik goed kan begrijpen en kan lezen en schrijven. Met deze middelen probeer ik mijn communicatie te versterken.

Toen ik na revalidatie weer naar huis ging, merkte ik dat het voor mij niet meer haalbaar was om thuis te blijven wonen. Samen met een maatschappelijk werker heb ik toen gekeken naar een passende oplossing. Die vond ik bij De Noorderbrug in Hoogeveen. Ik woon hier nu zelfstandig in een mooi appartement met zorg binnen handbereik. Mijn begeleider, Anouk, komt elke week langs en helpt mij mijn leven weer op te pakken. We leren elkaar steeds beter kennen en zij voelt goed aan wat ik bedoel. Dat is heel belangrijk, omdat Anouk mijn spreker is op momenten dat ik dat nodig heb. Met behulp van een lijst met woorden of gebaren komen we er altijd wel uit. Samen met een logopediste stellen we gerichte doelen op om mijn communicatievaardigheden te verbeteren. Omdat ik niet de hele dag thuis wil zitten, ga ik naar het activiteitencentrum in Hoogeveen. Daar doe ik mee aan de afasiegroep en praat ik met lotgenoten. Met de beperking die je hebt, toch met elkaar in gesprek gaan. Het uitwisselen van ervaringen helpt mij mijn gevoelens te uiten en te verwerken. Op het activiteitencentrum heb ik mijn talent voor schilderen en tekenen ontdekt. Ik heb een passie voor vliegtuigen en ga er regelmatig op uit om verschillende toestellen te fotograferen of te schilderen.

Ik leef bij de dag, maar haal alles uit het leven. Binnenkort ga ik bijvoorbeeld mee met een georganiseerde reis voor mensen met een beperking. Ook staat er een ballonvlucht in de planning. Ik vind hier bij De Noorderbrug steeds meer mijn draai. Ik ontdek nieuwe bezigheden en ga zelf op vakantie. Hoe de toekomst er uit ziet, dat weet ik niet. De tijd zal het leren. Voor nu geniet ik van de leuke dingen in het leven. Elk stapje vooruit, hoe klein ook, is er een in de goede richting.”

Print deze pagina