Hier word ik niet betutteld

  • Volg ons:

Yvonne is zwaar spastisch, rolstoelgebonden en heeft een hulphond. Yvonne woont zelfstandig naast de boerderij van haar ouders en staat actief in het leven. Op het activiteitencentrum van De Noorderbrug doet zij onder andere vrijwilligerswerk voor Stichting Natuurmonumenten.

In het kort

Yvonne: “Ik weet niet anders dan dat ik in een rolstoel zit. Door zuurstofgebrek tijdens de geboorte is bij mij hersenletsel ontstaan, waardoor ik zwaar spastisch ben. Het hersenletsel heeft veel invloed op mijn leven, ik heb overal hulp bij nodig. Toch laat ik me daardoor niet ontmoedigen. Ik doe en regel heel veel zelf, zodat ik overal heen kan waar ik heen wil. Ik heb bijvoorbeeld zelf mijn hulphond getraind. Het is geen officiële hulphond, maar hij is wel drie keer beter. Mijn hond is echt mijn maatje en helpt mij om zelfstandig dingen te ondernemen. Ik sta over het algemeen heel positief in het leven. Op de momenten dat ik een stapje achteruit moet doen ben ik wel even boos, maar je moet toch weer vooruit met de dingen die je nog wel kan. Ik sta er niet te lang bij stil en doe gewoon de dingen die ik wel kan.

Mijn ouders wonen in een boerderij, die is gekoppeld aan mijn huis. Achter ons woont mijn zus. Ik vind het belangrijk om zoveel mogelijk zelf te doen, zelfstandig te zijn. Ik krijg daarbij hulp van mijn ouders en familie. Ik wil graag nieuwe mensen ontmoeten en niet de hele dag maar thuis zitten. Via school ben ik bij De Noorderbrug terecht gekomen. Hier doe ik onder andere vrijwilligerswerk voor Stichting Natuurmonumenten. Bij De Noorderbrug staat meedoen aan de maatschappij hoog in het vaandel. Omdat ik rolstoelgebonden ben en spasmes heb, kost het mij veel inspanning om naar buiten te gaan. Toen heb ik gezegd: “Jullie stimuleren mij om naar buiten te gaan, maar waarom halen jullie het werk niet naar binnen?” Zodoende doe ik nu al weer voor het tweede jaar vrijwilligerswerk voor Stichting Natuurmonumenten. Ik houd de agenda op de website bij en voer de geplande vaartochten in. Het werk is erg leuk en geeft me een goed gevoel. Ik wil gewoon nuttig bezig zijn, een doel voor ogen hebben. Op deze manier kan ik wat betekenen voor de maatschappij. Door De Noorderbrug heb ik een heel netwerk om mij heen gebouwd. Ik kan op hen altijd een beroep doen als ik ergens zelf niet uitkom. Zo heb ik bijvoorbeeld veel contact met een andere cliënt van het activiteitencentrum. Haar man is gek op mijn honden en soms trekken we er samen op uit. Dat is voor ons beiden een win-win situatie, want ik vind het erg fijn om er even uit te zijn en zij heeft dan lekker een middagje voor zichzelf. 

Voor mij is het activiteitencentrum echt een uitkomst. Ik wil niet de hele dag op dezelfde plek zijn en leer hier nieuwe mensen kennen. Je wordt hier ook niet betutteld, dat vind ik prettig. Ik ken heel veel andere plekken waar dat wel gebeurt, waar men alles voor je wil doen. Daarnaast is het een ontlasting voor de thuissituatie. Doordat er vanuit het activiteitencentrum verschillende activiteiten worden ondernomen, kom je in contact met de buitenwereld. Je bent wat waard voor de maatschappij, dat geeft een goed gevoel.”

Je moet toch weer vooruit, dus ik doe gewoon de dingen die ik wel kan.

- Yvonne
Print deze pagina