We wonen we grotendeels zelfstandig

  • Volg ons:

Martin en Ina, een echtpaar, zijn de eerste bewoners van  wooncentrum De Kazerne in Leeuwarden en wonen hier al ruim 30 jaar. Ina vertelt hun bijzondere levensverhaal.

In het kort

Ina:
‘In 1975 zijn we beide ingetrokken in het toenmalig wooncentrum Bornia State aan de Verlengde Schrans in Leeuwarden. Hier hebben we elkaar voor het eerst ontmoet. Een jaar later kregen we verkering, in december 1983 zijn we getrouwd en in april 1984 verhuisden we naar Wooncentrum De Kazerne. Hier kregen we twee woningen toegewezen waarvan we samen de voordeur en douche konden delen. Wij hebben van de ene woning onze gezamenlijke slaapkamer gemaakt en van de andere onze woonkamer, hier profiteren we nog iedere dag van. We zijn blij met ons appartement en de locatie. We wonen aan de rand van het centrum, vlakbij allerlei voorzieningen. Dat is wel heel gemakkelijk.

Martin en ik hebben beide lichamelijke beperkingen en zijn rolstoelgebonden als gevolg van hersenletsel. Dat weerhoudt ons er niet van om de wereld volop te ontdekken. Mijn hobby is computeren en ik mag graag met vrienden omgaan. Ook zit ik veel op het internet. Martin doet tegenwoordig ook wel spelletjes op de computer, maar internetten vindt hij niks. Hij zegt altijd: ‘‘Geef mij maar een pen en een papier, dat vind ik veel persoonlijker.’’ Martin werkt al jarenlang bij Caparis. Door omstandigheden, in februari 2013 werd hij ernstig ziek, ben ik bang dat hij hier na 36 jaar trouwe dienst moet stoppen. Zelf zou hij graag een diensttijd van 40 jaar willen bereiken. Samen met de begeleiders van De Noorderbrug kijken we naar de mogelijkheden.

We zijn ook betrokken bij de nieuwbouwplannen voor het nieuwe wooncentrum van De Noorderbrug in Leeuwarden. We doen mee aan de klankbordbijeenkomsten. Hier onderzoeken en testen we de ideeën van de werkgroepen. De klankbordgroep bestaat uit twaalf personen. Dit zijn vier medewerkers van De Noorderbrug, vier cliënten en vier verwanten van activiteitencentrum De Cande en wooncentra De Kaap, De Kazerne en Het Noordvliet. Ik ben blij met deze bijeenkomsten, want ik heb veel vragen en ideeën en die kan ik hier stellen. Zo vroeg ik me af of er bij de inrichting van ons appartement wel vooruit wordt gedacht. We kunnen nu nog veel dingen zelf, maar ik weet niet of dat in de toekomst nog steeds zo is. Nu weet ik dat alle gezamenlijke voorzieningen en appartementen in het nieuwe centrum erop gericht zijn om het leven met alle soorten handicaps zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dat stelt me gerust.   

In De Kazerne wonen we grotendeels zelfstandig. We willen een ‘gewoon’ leven leiden, als man en vrouw, zoals ieder ander echtpaar dat doet.

De Noorderbrug maakt dat mogelijk en respecteert onze wensen. In de loop der jaren hebben we veel vaardigheden getraind en aangeleerd om onze eigen kracht en zelfstandigheid te versterken. Zo koken we bijvoorbeeld onze eigen maaltijden, we eten niet mee in de groep. Helemaal zelfstandig wonen is voor ons helaas niet mogelijk. We krijgen wel hulp bij het douchen en bij dagelijkse verzorging.’’

Print deze pagina