Boodschappenteam dagbesteding voor doven in de startblokken

  • Volg ons:

Auteur: Henk Dekker

Maak kennis met Eugénie Kerkhof. Zij is begeleidster op de Dagbesteding voor Doven en Slechthorenden en kent De Noorderbrug als haar broekzak. Maar dat mag je van iemand die er al zo’n 20 jaar werkt dan ook wel verwachten. Ze ondersteunt cliënten bij fitness, assisteert bij de ontwikkeling van creatieve talenten zoals schilderen, borduren en houtbewerking en begeleidt cliënten in hun werk. Bijvoorbeeld bij Tuinland, waar cliënten allerlei werkzaamheden verrichten in het kader van Samen Betrokken Ondernemen.

Naast haar werk als begeleider is Eugénie al 15 jaar lang vrijwilligster bij De Noorderbrug. Op dit moment werkt ze als vrijwilligster bij een cliënt waar ze om de week kookt. “Cliënten willen dat  hun tijd op het activiteitencentrum of op een werklocatie van De Noorderbrug iets toevoegt aan hun leven. Het is belangrijk dat er uitdaging in zit, dat zij zich kunnen ontwikkelen en daarbij gebruik kunnen maken van hun talenten”, legt Eugénie uit.

Het boodschappenteam

Eugénie is in haar nopjes vanwege het feit dat ze samen met de cliënten van het activiteitencentrum voor doven in Groningen een prijs heeft gewonnen bij het Rabobank Stimuleringsfonds. Aanleiding voor die prijs is het zogenaamde Boodschappenteam. Eugénie is het creatieve brein achter het op te zetten boodschappenteam. Eugénie: “Ik bedacht een concept waarin cliënten boodschappen gaan doen voor hulpbehoevenden in de wijk Paddepoel, in de stad Groningen. Voor cliënten en wijkbewoners is het een win-win situatie: iets betekenen voor een ander in de wijk én er zelf plezier in hebben en voldoening uithalen. Op deze manier kunnen wij ons als organisatie inzetten voor de samenleving. We beginnen klein, met twee of drie cliënten en vrijwilligers, zodat je in de aanloopfase gemakkelijk kunt bijsturen. Als dit goed gaat, kunnen we het team verder uitbreiden.”     

Visuele boodschappenlijstjes

Sommige cliënten kunnen niet lezen of alleen verbaal communiceren in makkelijke woorden. Eugénie: “Daarom werken wij met veel foto’s. Een foto van een pot aardbeienjam, maakt duidelijk dat de bewoner een pot aardbeienjam wil. Op die manier kan de cliënt zelfstandiger boodschappen doen.”

Rabobank Stimuleringsfonds

Voor de opstart van het boodschappenteam was geld nodig. Daarom diende Eugénie het idee voor een Boodschappenteam in bij het Rabobank Stimuleringsfonds. Organisaties kunnen een aanvraag doen bij het Rabobank Stimuleringsfonds als het gaat om een project zonder winstoogmerk dat het algemeen maatschappelijk belang van de stad Groningen en omstreken ondersteunt. Eugénie: “We hebben veel werk verzet om aanspraak te kunnen maken op deze prijs. Een aantal cliënten zijn met lijsten op pad gegaan om de stadjers te laten stemmen op ons project. Op 24 april jongstleden werd onze moeite beloond met een geldprijs van € 4500,-. Dit bedrag wordt besteed aan een tandem, fietsen, fietstassen en regenponcho’s voor het boodschappenteam.

Vrijwilligers gezocht

Wilt u vrijwilliger worden bij het Boodschappenteam? U kunt u zich hiervoor aanmelden bij De Dagbesteding voor Doven en Slechthorenden. Adres: Draakstraat 6, 9742TE Groningen.

U kunt ook contact opnemen via telefoon: 050-5717524 of e-mail: e.kerkhof@noorderbrug.nl.

Print deze pagina