Wooncentrum Groningen: het mooiste gebouw van 2015?

  • Volg ons:

05.06.2015

Wat is het mooiste gebouw dat het afgelopen jaar binnen de Groningse stadsgrenzen verrezen is? Is dat Wooncentrum Groningen van De Noorderbrug? Het woord is aan u! Tot donderdag 18 juni 12.00 uur kunt u uw stem uitbrengen op één van de 13 genomineerde gebouwen voor De Grote Gebouwenenquête 2015. 

In het kort

Dag van de Architectuur

Elk jaar vindt, in het kader van de Dag van de Architectuur, de Groninger Gebouwenenquête plaats. Groningers spreken zich daarin uit over de kwaliteit van de architectuur in de stad door hun stem uit te brengen op het mooiste gebouw.

Naast het publiek zal ook een vakjury zich uitspreken. Dit jaar bestaat deze uit JaapJan Berg (curator, moderator en publicist), Paul Diederen (architect-directeur van Diederendirrix) en Owen Zachariasse (manager Innovation and Sustainability bij Delta Development Group).

Stem! En deel deze oproep

Op de website www.dagvandearchitectuur.nl kunt u tot donderdag 18 juni 12.00 uur uw stem uitbrengen.

Let op! Om de stemming zo eerlijk mogelijk te laten verlopen kunt u per IP adres slechts eenmaal stemmen. Krijgt u bericht dat er al gestemd is? Dan was iemand u voor. Zeker binnen grotere netwerken is de kans hierop groot, aangezien de IP adressen hier gedeeld worden. Wees creatief en probeer het in zo'n geval thuis of elders nog een keer. Stemmen met uw mobiele device kan natuurlijk ook. Maar let op, ook hier kan het voorkomen dat een IP al gebruikt is.

Waarom stemmen op Wooncentrum Groningen?

De Noorderbrug gaf Architectenbureau Oving de opdracht om een jarenlang leegstaand kantorencomplex, gebouwd in de jaren ‘70 van de 20ste eeuw, te transformeren naar een woonvoorziening met een multifunctioneel centrum voor ontmoeting en talentontwikkeling. De schaalomvang van 100 bewoners is ongekend in de lichamelijke gehandicaptenzorg, doch is de woonbeleving is kleinschalig gebleven.

Het bestaande kantoorpand is over twee lagen getransformeerd naar 20 appartementen, een multifunctioneel centrum en een stalling voor rollend materieel. Over het gebouw heen is als het ware een ‘tafel’ gebouwd met 80 appartementen, verdeeld over vijf bouwlagen, met per verdieping ruimtes voor ontmoeting en gezamenlijk eten. Het gebouw is omgeven door een onder architectuur ingerichte belevingstuin.

Het oorspronkelijke gebouw kenmerkt zich door een onregelmatig, verspringende gevel in alle windrichtingen. Het centrum voor talentontwikkeling kent veel lichtinval door een deel van de pui te vervangen door glas, terwijl de kolommen in de plattegrond zijn ‘verstopt’ door het hanteren van een diagonaal ontwerp en daardoor nauwelijks zichtbaar zijn. De nieuwbouw kent zich door een meanderende structuur waaraan alle appartementen zijn gelegen. Hierdoor wordt het institutionele karakter fysiek doorbroken. In samenwerking met binnenhuisarchitect Aat Vos en designbureau Crea Bea is het interieur verder vormgegeven en zijn de kleuren en designs van wanden, plafonds, vloeren, keukens en meubilair bepaald.

De transformatie heeft binnen een jaar plaatsgevonden. Een dynamisch proces, waarin een ieder zijn grenzen heeft verlegd. Een gebouw gebaseerd op visie en kernwaarden, inspraak en maatschappelijk verantwoord ondernemen, in gezamenlijkheid met cliënten, hun familie en medewerkers, bouwteam, adviseurs en leveranciers, participatie over alle aspecten die inherent zijn aan het wonen en werken in het gebouw. Van ICT en beeldschermcommunicatie tot het zorgconcept met zelfsturende teams en specialistisch vakmanschap tot kleuren of de tuin.

Onze visie in de praktijk

In onderstaande film laten we zien hoe we de visie van De Noorderbrug in het nieuwe wooncentrum in de praktijk brengen.

Print deze pagina