Landelijke campagne voor ziekte van Huntington

  • Volg ons:

25.05.2016

In het wooncentrum in Groningen bieden we begeleiding, behandeling en wonen voor patiënten met de ziekte van Huntington. Onlangs is een prachtige, landelijke campagne gestart om meer aandacht voor deze ziekte te vragen en om onderzoek te kunnen financieren. Er heerst een taboe op de ziekte. Relaties, carrières, een levensverzekering… ze zijn niet meer zeker. Kansen op een geneesmiddel – binnen 10 jaar – zijn veelbelovend. Daar is geld voor nodig.

In het kort

De landelijke campagne voor de ziekte van Huntington heeft als doel fundamenteel wetenschappelijk onderzoek te financieren dat tot een genezende therapie voor de ziekte van Huntington moet leiden.

De ziekte van Huntington is een erfelijke aandoening waarbij delen van de hersenen langzaam worden aangetast als gevolg van een afwijking in het DNA.Naar schatting leiden ongeveer 1500 mensen in Nederland aan deze aandoening. Huntington is een autosomaal dominante aandoening. Dat wil zeggen dat de kinderen van een ouder met Huntington, vijftig procent kans hebben om de aandoening ook te krijgen. De ziekte tast het zenuwstelsel aan waardoor mensen met Huntington last hebben van spierstijfheid, slik- en praatproblemen, spasticiteit, cognitieve en psychische problematiek.

De symptomen openbaren zich vaak voor het eerst tussen het dertigste en vijftigste levensjaar en uiten zich onder andere in ongecontroleerde bewegingen. Daarnaast kan iemand prikkelbaar worden, depressies krijgen en kunnen er problemen ontstaan met het verwerken van nieuwe informatie. In een later stadium ontstaan er moeilijkheden met spreken en komt verslikken dikwijls voor. Op dit moment is er helaas nog geen genezing mogelijk.

Lees hier wat wij mensen met de ziekte van Huntington kunnen bieden.

Campagne Huntington: Interview met Melanie

Print deze pagina