Foto-expositie Groningse studenten en cliënten De Noorderbrug

  • Volg ons:

09.02.2016

Hoe leef jij? Dat is de centrale vraag waar de foto-expositie ‘Laten Zien’ om draait. Studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en Kunstacademie Minerva, en cliënten van Wooncentrum Groningen van De Noorderbrug  gaan op ontdekkingsreis door elkaars leefwerelden. Het eindresultaat is een indrukwekkende expositie over hoe jongeren met en zonder een beperking in de maatschappij meedoen. De expositie opent op woensdag 17 februari aanstaande in het Talentencentrum van De Noorderbrug aan de Laan Corpus den Hoorn 110 in Groningen.

In het kort

In het project werken cliënten van De Noorderbrug samen met studenten. Elke groep bestaat uit drie teamleden die zich verdiepen in elkaars leven en op reis gaan langs plekken die voor ieder van hen belangrijk zijn. Bijvoorbeeld het huis, de werkplek, school of favoriete kroeg. Die reis laat zien hoe de teamleden hun leven beleven en welke belangrijke verschillen en gelijkenissen zij daarin ervaren. Om hun ervaringen vast te leggen maken ze foto’s, ieder vanuit zijn eigen perspectief en invalshoek. Dat levert verrassende platen op die iets laten zien van de leefwereld van de cliënt.

Veel cliënten en studenten vonden deelname aan project Laten Zien van tevoren best spannend. Want hoe zorg je ervoor dat de samenwerking, communicatie en het maken van afspraken goed verloopt? Een uitdaging, maar zeker ook een heel leerzaam proces voor alle deelnemers. Waar nodig bieden medewerkers van De Noorderbrug begeleiding.

‘Laten Zien’ vergroot je wereld

Een van de deelnemers is Leon, bewoner van Wooncentrum Groningen. Leon heeft hersenletsel, zit in een rolstoel en communiceert via een spraakcomputer. Maar dat weerhoudt hem er niet van om mee te doen aan het project. Leon: “Ik besloot om mee te doen, omdat ik graag wil leren omgaan met leeftijdsgenoten zonder een beperking. Gelukkig verloopt de samenwerking heel goed en heb ik echt een klik met mijn team.’’ Hoewel ze nog midden in het project zitten, heeft Leon goede hoop om er mooie contacten aan over te houden. Los van de sociale contacten heeft Laten Zien hem tot nu toe veel gebracht: “Het doet mij goed om te merken dat ik word geaccepteerd zoals ik ben. Er wordt naar me geluisterd; ik heb zelfs al een paar voorstellen gedaan.”

Als je hem vraagt op welke manier hij zijn talenten kan inzetten in dit project, begint hij te glunderen. “Ik maak de mooiste foto’s! Onlangs moesten we een presentatie geven over onze ideeën. Ik kreeg een compliment van een fotografiedocent van Minerva over de foto’s die ik tot nu toe heb gemaakt.” Begeleider Roeleke vult aan: “Deelname aan project Laten Zien vergroot je wereld. Je leert nieuwe mensen kennen en nieuwe talenten en kwaliteiten te ontdekken. Zelfs wij wisten niet dat Leon zo’n talent had voor fotograferen. Ik zie Leons zelfvertrouwen stukje bij beetje groeien. Dat is mooi om te zien.”

Bezoek de expositie

De expositie opent op woensdag 17 februari 2016 om 14.30 uur in het Talentencentrum van De Noorderbrug aan de Laan Corpus den Hoorn 110 in Groningen. Toegang is gratis en geeft bezoekers een unieke, inspirerende kijk in de belevingswereld van cliënten van De Noorderbrug. Komen dus!

De expositie duurt tot en met woensdag 24 maart 2016 en is op werkdagen te bewonderen tussen 10.00 en 14.30 uur.

Print deze pagina