“Door mijn talenten in te zetten help ik anderen”

  • Volg ons:

24.11.2015

Als er één iemand handig is met computers, dan is het Marcillio (34) wel. Na een periode op het Talentencentrum van De Noorderbrug in Emmen intensief gewerkt te hebben aan het leren omgaan met zijn aandoening en het ontwikkelen van zijn computer skills, was hij toe aan de volgende stap: een baan in de computerbranche. Samen met een begeleider van De Noorderbrug vond Marcillio die uitdaging bij vrijwilligersorganisatie De Wijkklik.

In het kort

Marcillio heeft de spierziekte arthrogryposis multiplex congenita en zit daardoor in een elektrische rolstoel. Daarnaast heeft hij hersenletsel, wat maakt dat hij geen tijdsbesef meer heeft en moeite heeft met het aangeven van zijn grenzen. Op het Talentencentrum kreeg hij handvatten aangereikt om hier mee om te leren gaan, zodat hij uiteindelijk zijn doel ‘starten met vrijwilligerswerk’ waar kon maken. Dat moment brak aan in maart dit jaar, toen begeleider Iris Eilering in gesprek ging met medewerkers van computerbedrijf De Wijkklik. Daar waren ze enthousiast over Marcillio's computervaardigheden en boden ze hem een werkervaringsplek aan.

En dus ging Marcillio op een donderdagmiddag in maart voor het eerst aan de slag bij De Wijkklik, waar hij bezoekers helpt met vragen over hun computer. Omdat hij erg vaardig is met Adobe Photoshop ontwerpt hij daarnaast flyers, posters en visitekaartjes voor De Wijkklik en Op Eigen Houtje, het buurtbewonersbedrijf waarvan De Wijkklik deel uitmaakt. De eerste vier keer ging er een begeleider van De Noorderbrug met hem mee om te kijken of hij nog ondersteuning nodig had bij bepaalde onderdelen van zijn werk. Inmiddels heeft Marcillio al veel geleerd en is hij duidelijk zelfredzamer geworden. Zo gaat hij zelfstandig naar De Wijkklik met zijn elektrische rolstoel, iets wat hij in het begin best spannend vond. Nu, een half jaar later, verloopt dit vlekkeloos en komt hij zelfs zelfstandig naar het Talentencentrum in plaats van met de taxi!

Marcillio heeft het erg naar zijn zin bij De Wijkklik. Zelf zegt hij daarover: “Het geeft mij veel voldoening om mensen te helpen door mijn talenten en kennis in te zetten. Mijn werkzaamheden zijn erg afwisselend. Ik vind het leuk dat ik hier mensen ontmoet van verschillende leeftijden, jong en oud. Het is fijn dat mijn begeleider van De Noorderbrug regelmatig langskomt om te kijken hoe het gaat. Als ik vragen heb kan ik die stellen en dan helpen ze mij daarbij zodat ik weer verder vooruit kom.”

Dat zijn werkzaamheden worden gewaardeerd bleek wel uit de evaluatie die halverwege augustus plaatsvond. Daar werd hij zelfs gevraagd om mee te helpen bij het geven van computerlessen. Best wel spannend, maar hij hoeft het gelukkig niet alleen te doen. Het is duidelijk dat Marcillio helemaal op zijn plek is bij De Wijkklik, en als het aan hem ligt gaat hij nog lang niet weg!

Print deze pagina