De Noorderbrug in het nieuws: "Dit is ongekend in de lichamelijk gehandicaptenzorg"

  • Volg ons:

10.12.2014

Deze week wordt het nieuwe Wooncentrum Groningen van De Noorderbrug in gebruik genomen. 100 Cliënten van De Noorderbrug verhuizen naar dit wooncentrum. RTV Noord kwam gister op bezoek. Bekijk hier de reportage!

In het kort

Verslaggever Steven Radersma (RTV Noord):

Het is niet alleen splinternieuw, maar ook vernieuwend: het Wooncentrum in Groningen dat De Noorderbrug deze week in gebruikt neemt. Aan de Laan Corpus den Hoorn is een toren gebouwd op een leegstaand kantoorpand, dat volledig is opgeknapt. Hierin zijn honderd appartementen voor cliënten van De Noorderbrug ondergebracht. Het zijn mensen met niet-aangeboren hersenletsel, lichamelijke handicap of een chronische ziekte.

Bij elkaar
Deze cliënten woonden tot deze week op acht kleinere locaties in de stad Groningen, Veendam, Grootegast, Bedum, Roden en Assen. Volgens De Noorderbrug wonen veel cliënten liever met meer lotgenoten bij elkaar. Daarmee hebben ze sneller en makkelijker contact dan met omwonenden van de kleinschaliger centra. Ook financiën spelen een rol: volgens De Noorderbrug kan er nu met minder geld meer worden gedaan.

Tablet
De appartementen zijn naar eigen smaak ingericht door de cliënten. Ze kregen daarbij hulp van een interieurarchitect. De gangen lopen kronkelend door het gebouw. Ze zijn voorzien van kleuren die als een soort streepjescode op de wanden zijn aangebracht. Cliënten en medewerkers hebben een tablet waarmee ze contact kunnen maken met elkaar, maar waar ook bijvoorbeeld de verlichting en de deuren kunnen worden bediend.

Ongekend
Er zijn geen personeelsruimtes op de verdiepingen. De medewerkers zijn zoveel mogelijk aanwezig bij de bewoners. Op de begane grond is een ruimte om te pauzeren. Bestuurder Marianne van der Harten van de Noorderbrug noemt dit 'ongekend in de lichamelijk gehandicaptenzorg'.

Officiele opening
Aan het eind van deze week moet de verhuizing zijn afgerond. Daarna wordt er in het oude kantoorgebouw nog gewerkt aan een centrum voor ontmoeting en talentontwikkeling, behandelkamers, een activiteitenruimte en een brasserie.

De officiële opening is in mei volgend jaar.

Dit is ongekend in de lichamelijk gehandicaptenzorg - RTV Noord

Print deze pagina