Hersenz-groepen in Groningen en Drenthe

  • Volg ons:

02.04.2015

Op verschillende plaatsen in Nederland zijn er de afgelopen maanden Hersenz-groepen van start gegaan. De Noorderbrug is vorig jaar in samenwerking met Revalidatie Friesland gestart met groepen in Friesland. Wij zijn verheugd te kunnen melden dat er in maart ook een Hersenz-groep is gestart in Groningen en dat er op donderdag 2 april een groep gaat starten in Emmen.

In het kort

Na ziekenhuisopname en revalidatie is het voor mensen met hersenletsel een grote uitdaging om de draad van hun leven weer op te pakken. Eenmaal thuis worden de gevolgen van het hersenletsel pas goed merkbaar. Mensen moeten ermee om zien te gaan dat hun hele leven plotsklaps is veranderd. Ze lopen bijvoorbeeld vast op hun werk of in hun relatie, kunnen veel minder met hun lichaam of hun hoofd. Voor die mensen biedt de behandeling van Hersenz uitkomst. Het behandelprogramma is ontwikkeld voor de fase na revalidatie of een ziekenhuisopname. Mensen krijgen handvatten aangereikt om te leren omgaan met alle veranderingen. Bijvoorbeeld bij het weer grip krijgen op hun energie, fitter en sterker worden of bij het op orde krijgen van hun hoofd. De professionals van Hersenz kijken samen met de getroffenen en hun naasten wat nodig is om hun leven weer zo goed mogelijk op de rit te krijgen.

Ervaringen van cliënten
Op de website www.omgaanmethersenletsel.nl vertellen Frank, Joke en Johan en Monique over hun ervaringen met Hersenz. Bij Monique (60), de vrouw van Johan (64), werd twee jaar geleden een hersentumor verwijderd. Voor haar operatie runde ze het huishouden en werkte ze als zwemlerares. “Ik was echt blij dat Monique weer naar huis mocht na die operatie”, vertelt Johan. “Ik verlangde naar de dingen die we samen deden, het échte contact. Maar ze was afstandelijk, had geen zin om te praten en liet het huishouden aan mij over. Het was niet best voor onze relatie. Uiteindelijk kwamen we bij Hersenz terecht. Ik begrijp Monique nu beter. En we hebben geleerd hoe we er weer voor elkaar kunnen zijn.”

Samenwerking
Hersenz startte een jaar geleden als samenwerkingsverband tussen zes zorgorganisaties. Begin 2015 hebben zes nieuwe zorgorganisaties zich aangesloten bij Hersenz, waardoor de behandeling in bijna heel Nederland gegeven wordt. Met elkaar staan de zorgorganisaties garant voor betere zorg voor mensen met niet aangeboren hersenletsel in de chronische fase. Ze koppelen behandeling aan wetenschappelijk onderzoek en kiezen voor samenwerking om de zorg voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel te optimaliseren. 

Hersenz-groepen
Kent u mensen uit Drenthe, Friesland of Groningen met niet-aangeboren hersenletsel voor wie Hersenz iets kan betekenen? Dan kunt u hen verwijzen naar De Noorderbrug. U kunt hiervoor contact op met team Klant en Advies via telefoonnummer 050 - 597 38 20 of e-mail klantenadvies@noorderbrug.nl.

Print deze pagina