Cliënten geven uniek inkijkje in hun leven op landelijke televisie

  • Volg ons:

22.03.2017

In maart en april waren we 8 weken lang iedere zaterdag- en maandagmiddag te zien op RTL4 in het programma RTL Woontips. Hiermee maken we de gevolgen van (niet-aangeboren) hersenletsel, doofheid met complexe problematiek of een neurologische aandoening zichtbaar en laten we zien wat wonen met zorg van De Noorderbrug inhoudt.

In het kort

De cliënten die gevolgd zijn, hebben allemaal een aandoening waardoor ze begeleiding nodig hebben bij wonen en leven. Toch weerhoudt dit ze er niet van om hun leven zo zelfstandig mogelijk in te richten. Ze vertellen over de problemen waar ze tegenaan lopen, maar ook over hun passies en talenten.

Minke heeft hersenletsel na een ongeluk

In aflevering 1 ontmoeten we Minke. Minke heeft drie jaar geleden samen met haar vriend een quad ongeluk gehad. In deze aflevering laat Minke weten hoe haar hersenletsel haar leven beïnvloedt. Ze heeft vertrouwen in de toekomst en droomt ervan om ooit haar oude beroep als vrachtwagenchauffeur weer op te pakken.

Bekijk de aflevering hier

Minke "Ik wil mijn droom waarmaken door weer vrachtwagenchauffeur te worden"

Zelfstandig wonen als je doof bent en een spieraandoening hebt: hoe doe je dat?

In aflevering 2 maken we kennis met Ilonka en haar dochter Sanne. Beide zijn ze doof en lijden ze aan de spieraandoening Dystonie. Ilonka en Sanne zijn twee zelfstandige vrouwen die alles graag goed op orde willen hebben en een zo zelfstandig mogelijk leven willen leiden. Met behulp van onder andere de behandeling en begeleiding van De Noorderbrug is dit mogelijk.

Bekijk de aflevering hier

Nicollet vertelt hoe ze omgaat met de (onzichtbare) gevolgen van hersenletsel

Het zal je maar overkomen. Je krijgt een hersenbloeding en van de ene op de andere dag staat je leven volledig op zijn kop. Het is Nicollet overkomen. In aflevering 3 gaat RTL Woontips bij haar op bezoek om te kijken hoe ze daarmee omgaat. Nicollet kampt na een hersenbloeding met de (onzichtbare) gevolgen van hersenletsel en volgt daarom de behandeling Hersenz bij De Noorderbrug.

Bekijk de aflevering hier

Ondanks Duchenne wil Erwin een zo gewoon mogelijk leven leiden

In aflevering 4 wordt RTL Woontips door Erwin verwelkomd in zijn kamer in Wooncentrum Leeuwarden. Erwin heeft de ziekte van Duchenne, een spierziekte die zijn spieren aantast en verzwakt. Ondanks zijn aandoening wil hij een zo gewoon mogelijk leven leiden. Zo speelt hij al lange tijd rolstoelhockey en maakt hij samen met kameraad Byron regelmatig vlogs over hun belevenissen. Van de opnamedag maakten ze een leuke vlog waarin ze de rollen hebben omgekeerd. De vlog is te zien op hun eigen vlogkanaal VloggyTunes.

Bekijk de aflevering hier

Erwin (rechts): "Ik sport graag en maak regelmatig vlogs voor mijn YouTube kanaal"

Wietske is doof en heeft een verstandelijke beperking

In deze aflevering van RTL Woontips maak je kennis met Wietske. Wietske heeft een verstandelijke beperking en is doof. Met de ondersteuning van De Noorderbrug kan zij toch zelfstandig wonen. Veel dingen in haar appartement zijn gevisualiseerd, zodat ze zich zoveel mogelijk zelf kan redden.

Bekijk de aflevering hier

Byron heeft een cerebrale parese en woont op kamers

In deze aflevering ontmoeten we Byron, die vorige week al een kleine gastrol speelde in de video van zijn vlogmaatje Erwin. Byron heeft een cerebrale parese en woont daarom op kamers bij De Noorderbrug in Leeuwarden. Naast zijn studie werkt Byron bij een groothandel in de stad.

Bekijk de aflevering hier

Petra vertelt over hoe Huntington haar leven beïnvloedt

Petra heeft de ziekte van Huntington. In RTL Woontips vertelt ze hoe dat haar leven beïnvloedt. Petra steunt daarmee Campagneteam Huntington met de campagne "Doodgezwegen” om het taboe wat er op de ziekte van Huntington ligt te doorbreken.

Bekijk de aflevering hier

Meinko vertelt over zijn aandoening, Spina bifida

Meinko is geboren met Spina bifida, dat ook wel bekend staat als 'open ruggetje'. Aan RTL Woontips laat hij zijn aanpaste appartement zien.

Bekijk de aflevering hier

Meinko: "We bijten niet, dus durf ons gewoon aan te spreken"

Print deze pagina