Charitas: bouwen aan je netwerk in Bedum

  • Volg ons:

16.03.2015

De Noorderbrug, Sprank en Werkpro bundelen hun krachten in het bijzondere project ‘Charitas’, een kringloopwinkel annex buurt- en dienstencentrum in het centrum van Bedum. Op zaterdag 7 maart 2015 vond de officiële opening van het pand plaats.

In het kort

Charitas is het Latijnse woord voor naastenliefde. Een toepasselijke naam voor een buurtcentrum dat dient als ontmoetingsplek voor mensen in Bedum die wel wat extra hulp kunnen gebruiken, een klein budget hebben of geen groot sociaal netwerk hebben. In de kringloopwinkel van Charitas werken cliënten van De Noorderbrug, Sprank en Werkpro. Zij krijgen begeleiding van de zorgprofessionals van de drie organisaties, waarbij behoud van de specialistische begeleiding van de organisaties belangrijk is om de kwaliteit van de dienstverlening te kunnen waarborgen. Werkpro is een organisatie die zich inzet voor de arbeidsintegratie van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Stichting Sprank specialiseert zich in het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De Noorderbrug is specialist in het begeleiden van mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel, een chronische neurologische aandoening en doofheid met complexe problematiek.

Cliënten werken binnen Charitas aan het (her)vinden en het leren toepassen van aangeleerde vaardigheden ten behoeve van hun zelfredzaamheid, zelfregie en maatschappelijke participatie. Het samenbrengen van cliënten van verschillende organisaties vergroot de mogelijkheden tot contact en het uitbouwen van het netwerk van cliënten. Het werk stimuleert cliënten bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden, biedt structuur en geeft hen het gevoel om van betekenis te zijn voor anderen.

Bezoekers kunnen Bij Charitas terecht voor leuke tweedehands spullen, een kop koffie, een goed gesprek of voor het uitbesteden van kleine huishoudelijke klussen. Bijvoorbeeld boodschappen doen, de hond uitlaten, koken, ramen wassen of een fietsband plakken. Bij elke hulpvraag wordt gekeken waar de behoefte van de bezoeker ligt en welke talenten en vaardigheden daarvoor nodig zijn. Zo levert de kringloopwinkel een bijdrage aan de participatie met de buurt, maar ook in het opbouwen en versterken van het netwerk van cliënten. Zij staan letterlijk midden in de samenleving.

Charitas is gevestigd aan De Vlijt 8 in Bedum en is van dinsdag t/m zaterdag open van 10:00 uur tot 17:00 uur. Kijk voor meer informatie eens op de website van Charitas: www.charitas-bedum.nl

Print deze pagina