Activiteitencentrum De Cande start met tabletcursus

  • Volg ons:

25.06.2014

Activiteitencentrum De Cande in Leeuwarden geeft sinds 22 mei tabletcursussen. Afasiegroepen bij De Noorderbrug maken al veelvuldig gebruik van dit middel ter ondersteuning van de communicatie. Na positieve resultaten is besloten om cliënten toe te rusten in het gebruik van een tablet als communicatiemiddel. 

In het kort

Het idee achter deze cursus is dat een tablet de cliënt kan ondersteunen in de communicatie met zijn netwerk. Maar wil je overweg kunnen met een tablet, dan moet je wel eerst over basiskennis beschikken in de omgang met dit middel. Die basiskennis leren cliënten tijdens de cursus. Er komen verschillende onderwerpen aan bod. Bijvoorbeeld ‘Hoe gebruik ik Facebook?’, ‘Hoe download ik apps?’, ‘Hoe laat ik een tekst uitspreken?’. Tablets blijken zeer gebruiksvriendelijk en cliënten zijn gemotiveerd om het middel te gebruiken. Er is specifieke software te downloaden voor mensen met hersenletsel en afasie.

Cliënt Jan heeft een tablet en kan niet meer zonder. Zo neemt hij zijn tablet mee op vakantie naar Spanje, waar hij met behulp van pictogrammen en tekst aan de bediening op een terras kan laten zien wat hij wil drinken.

In de toekomst zal in de zorg steeds meer gebruik worden gemaakt van beeldschermcommunicatie. Ook De Noorderbrug werkt met beeldschermcommunicatie. In de pilot Zorg Dichterbij kunnen cliënten en medewerkers met elkaar communiceren via een beveiligde, open verbinding op hun computer of tablet. De tabletcursus sluit hierbij aan en bereidt cliënten en verwanten voor op de toekomst. Het ondersteunt cliënten in hun communicatie met hun omgeving en vergroot het gevoel van veiligheid en contact. Cliënten kunnen hun tablet meenemen naar vrienden of familie en bijvoorbeeld foto’s laten zien, aantekeningen maken en beeldbellen op elk gewenst moment. De cursus is toegankelijk voor alle cliënten met interesse in een tablet.

Bij de opstart van de pilot is de wethouder van Leeuwarden betrokken. Hij heeft meegedacht in het aanschrijven van fondsen voor subsidie voor het verkrijgen van de tablets voor de cursus. Dankzij het Stichting Roelof Steinvoorte Fonds beschikt De Cande over 8 tablets voor de cursus. Door sommige zorgverzekeraars wordt een tablet vergoed als wordt aangetoond dat deze effectief wordt ingezet als communicatiemiddel.

 

Print deze pagina