Vrijwilligers

 • Volg ons:

Kwaliteit van leven wordt door veel factoren bepaald. De Noorderbrug helpt cliënten op weg bij het (her)inrichten van hun leven op belangrijke levensdomeinen zoals wonen, werken en meedoen, vrije tijd, gezondheid en bewegen. Medewerkers van De Noorderbrug zijn geschoold en gespecialiseerd in het omgaan met de gevolgen van Niet-Aangeboren Hersenletsel, chronische ziekten, lichamelijke beperkingen en doofheid met complexe problematiek. De inbreng van vrijwilligers en mantelzorgers is uniek, doordat zij vanuit eigen belangstelling en deskundigheid werken, gebaseerd op persoonlijke betrokkenheid. De inbreng van vrijwilligers brengt daarnaast een andere, frisse kijk op ondersteuning met zich mee. De inzet en inbreng van vrijwilligers en mantelzorgers is daarmee een waardevolle en onmisbare toevoeging aan de specialistische dienstverlening van De Noorderbrug.

In het kort

Wat kunt u betekenen?

Als vrijwilliger bij De Noorderbrug is er genoeg te doen. U kunt op allerlei manieren actief zijn en bijdragen aan de kwaliteit van leven van cliënten.

Wij vinden het belangrijk dat u plezier heeft in de activiteiten die u samen met cliënten onderneemt. Daarom is het belangrijk dat deze activiteiten aansluiten bij uw interesses en talenten. U kunt algemene of facilitaire klussen doen, cliënten ondersteunen bij groepsactiviteiten op een wooncentrum of activiteitencentrum of een individuele cliënt helpen die zelfstandig woont. Het ontmoeten van de cliënt staat centraal. Tijdens een gesprek op de plek waar u graag vrijwilligerswerk wilt doen kijkt een medewerker samen met u welke activiteiten bij u passen en hoeveel tijd u hieraan wilt besteden.

Voorbeelden

 • u organiseert een dagje weg met cliënten. Samen bezoekt u het theater, de TT of een popfestival
 • u helpt mee bij het organiseren van een zomerbarbecue, de fietsvierdaagse of andere bijzondere evenementen
 • u helpt mee op één van onze wooncentra bij een bepaalde klus of een evenement U ondersteunt bij dagelijkse en huishoudelijke bezigheden, zoals koffie en thee schenken of bij de maaltijden
 • met uw creatieve talenten ondersteunt u cliënten in een activiteitencentrum in de buurt
 • u helpt bij het vervoeren van cliënten
 • u zoekt samen met de cliënt een activiteit die u beiden interesseert: bijvoorbeeld wandelen, winkelen of vissen in een nabij gelegen vijver
 • u helpt een cliënt bij huishoudelijke activiteitenklusjes in of rondom zijn woonruimte, zoals het ophangen van een schilderij in zijn appartement of het ophogen van een bloembak voor het terras.

Vrijwilligers zijn ook actief bij grootschalige evenementen, zoals NLDoet. Heeft u andere ideeën of suggesties voor vrijwilligerswerk? Samen met u wordt naar een passende invulling gezocht.

De meeste cliënten hebben Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) of een lichamelijk beperking. Sommige cliënten zijn doof en weer andere cliënten kunnen zich moeilijk verstaanbaar maken omdat ze afasie hebben. Ervaring met de doelgroep is niet nodig. Medewerkers helpen u waar nodig.

Waar kunt u op rekenen?

De Noorderbrug vindt het belangrijk dat u zich welkom voelt en dat u vertrouwd bent met onze organisatie, de kernwaarden en de werkzaamheden. Daarom:

 • worden afspraken en werkzaamheden vastgelegd in een overeenkomst
 • krijgt u een Handboek Vrijwilligers waarin allerlei praktische zaken en spelregels beschreven staan, zoals geheimhouding, verzekeringen en reiskostenvergoeding
 • heeft u een vast contactpersoon voor praktische vragen en ondersteuning in uw werkzaamheden
 • kunt u deelnemen aan ontmoetingsavonden. Op deze avonden staan de ontmoeting met ‘collega-vrijwilligers’ en het uitwisselen van ervaringen centraal. De avond heeft mede als doel iets te leren en kan een thema, spreker of discussie hebben
 • krijgt u veel waardering van cliënten en medewerkers.

Meedoeners zijn van alle leeftijden

In leeftijd zijn ze de jongste en de oudste van de grote groep vrijwilligers die bij De Noorderbrug actief zijn.

Alex:

“Ik zit op het VWO in Groningen en ben vrijwilligerswerk gaan doen door mijn moeder, die vond dat ik in mijn vakantie best wat nuttigs kon doen. Eerst alleen tijdens de vakantie, maar het bleek leuker te zijn dan ik had verwacht. Het werk wordt erg gewaardeerd en je wordt er sociaal een stuk sterker van. Ik ken geen leeftijdgenootjes die ook vrijwilligerswerk doen, maar ik raad het iedereen aan. Het leukste wat ik heb meegemaakt is toen we met een grote groep cliënten naar de TT in Assen, inclusief de bijbehorende kermis gingen.”

Klaasje:

‘‘Ik woon hier tegenover en bij de opening van dit centrum, nu zo’n drie jaar geleden, ben ik langs gegaan om te kijken. Tijdens de opening lagen er briefjes verspreid met de vraag naar vrijwilligers. Ik dacht: ‘Dat is leuk!’ Het is dichtbij, je doet goed werk en je bent toch even buiten de deur. Ik werk in de creatieve hoek waar ik samen met de cliënten kaartjes maak, schilder en borduur. Een van de leukste dingen vind ik de kerstmarkt. Daar ga ik zelf ook graag naar toe.”

Stel uw vraag aan De Noorderbrug
Print deze pagina