Een steuntje in de rug

  • Volg ons:

Judith (40) vindt het heerlijk om te fietsen, maar haar oude tandem waar ze met haar vader op fietste was nodig toe aan vervanging. Samen met haar vader en begeleider van De Noorderbrug ging ze op zoek naar manieren om een nieuwe fiets te financieren en dat bleek niet eenvoudig. Mede dankzij de financiële bijdrage van Stichting Helpernoord is het toch gelukt! Stichting Helpernoord biedt cliënten financieel een steuntje in de rug. Zo kunnen cliënten een aanvraag doen voor een bijdrage gericht op deelname aan de samenleving, communicatie of gezond leven.

In het kort

Judith (40 jaar) woont in het wooncentrum van De Noorderbrug in Groningen en fietst graag: “Door te fietsen kom ik veel verder dan wanneer ik wandel. Een begeleider helpt mij hierbij. Mijn zelfstandigheid en gevoel van vrijheid worden hierdoor vergroot.” Tot nu toe had Judith een ‘gewone’ tandemfiets, waar ze onlangs samen met haar vader de Roll-on-route tijdens de Drentse Fiets4daagse mee heeft gefietst. De tandem die al meer dan veertig jaar meeging, had na tal van reparaties zijn beste tijd wel gehad. Samen met haar vader Jan ging ze op zoek naar een nieuwe tandem. Nadat ze een aantal fietsenzaken bezocht hadden vonden ze een geschikte tandem. Vader Jan vertelt: “We zijn op zoek gegaan naar een fiets met ondersteuning waardoor we ook met wind tegen goed kunnen fietsen. Daarnaast zochten we een fiets die we kunnen opvouwen, zodat de fiets ook op de fietsendrager kan. Op die manier kan Judith ook buiten Groningen fietsen.”

Een nieuwe tandem kost ruim € 5.000,-, een groot bedrag voor iemand met een Wajong-uitkering. Daarom zocht Jan contact met het Wmo-loket van de gemeente Groningen. Na meerdere malen contact kregen ze als antwoord dat alleen een duofiets in aanmerking komt voor tegemoetkoming, maar een tandem niet. Een tandem kan volgens een de Wmo-ambtenaar toch iedereen kopen was het antwoord. Jan: “Dat begrijp ik niet. Naar mijn idee is een duofiets niet nodig. Deze is onhandig op (smalle) fietspaden en ook nog duurder dan een tandem. Waarom zou ik dan een duofiets nemen?”

Uiteindelijk kwam Jan uit bij Stichting Helpernoord. Cliënten van De Noorderbrug kunnen eens in de drie jaar, voor zichzelf of voor meerdere cliënten, een vergoeding aanvragen bij deze stichting. Het maximale bedrag wat je toegewezen kan krijgen is € 750,-. Jan: “Daarmee hebben we nog niet het hele bedrag voor de tandem bij elkaar gekregen, maar alle beetjes helpen! Samen met Judith heb ik de aanvraag ingevuld. De motivatie die we hierbij hebben opgegeven is dat Judith met behulp van de tandem mobieler is en meer beweging krijgt. Daarnaast kan degene die meefietst vertellen wat er onderweg allemaal te zien is, zodat Judith dat ook kan ervaren en haar wereld vergroot. De tandem hebben we inmiddels thuis en de eerste kilometers zijn gemaakt. We zijn erg blij met het extra steuntje in de rug dat we hierbij hebben gekregen!”

Print deze pagina