Geen plankenkoorts voor deze talenten

  • Volg ons:

Theater als uitlaadklep: cliënten stoppen er al hun gevoel in en verleggen hun grenzen. In Leeuwarden stapte theatergroep Cannix dapper het podium op van de Stadsschouwburg. Theatergroep De Doornvogels verraste het publiek tijdens hun improvisatievoorstelling op festival Noorderzon. Ze bieden je theater zoals je nog nooit hebt gezien!

In het kort

Cannix speelt Shakespeare

In Talentencentrum De Cande in Leeuwarden werkt een hechte groep cliënten al een aantal jaren onder de naam ‘Cannix’ aan hun acteertalenten. Na het eerdere succes van ‘Romke en Juliët’ keerde de groep op 9 december 2016 terug in de stadsschouwburg in Leeuwarden. Dit keer met het alom bekende kerstverhaal van Charles Dickens; A Christmas Carol. Rianne, begeleider en al jarenlang gespecialiseerd in het werken met theater, heeft de afgelopen jaren de mensen uit deze groep zien groeien: “Spelers leren door samen te werken rekening te houden met elkaar en problemen worden gezamenlijk opgelost. Daarnaast is toneel een uitlaatklep waar je je gevoel in kwijt kunt. Dit is voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel of een chronische neurologische aandoening erg belangrijk.”

De première van de voorstelling was voor veel spelers behoorlijk spannend, maar eenmaal op het podium lieten ze die zenuwen varen. Eén van de spelers vertelt: “Ik ben trots op wat we als groep hebben neergezet. Het succes heeft een positieve invloed op mijn zelfvertrouwen, maar ook op de sfeer in de groep. We groeien steeds verder naar elkaar toe.”

De Doornvogels slaan hun vleugels uit

Ook in Groningen staan cliënten met plezier op de planken. De Doornvogels spelen al jaren met elkaar, maar afgelopen jaar stonden ze sinds lange tijd weer op een podium. De theatergroep was uitgenodigd bij de Dag van Medezeggenschap in Drenthe en Groningen, georganiseerd door de regionale cliëntenraad. Het succes van het optreden smaakte naar meer en de groep besloot vaker naar buiten te treden. Zo gezegd, zo gedaan. In de zomer stond de groep, bestaande uit cliënten van het Wooncentrum Groningen, samen met improvisatietheater Ulteam op het podium tijdens Noorderzon. Samen verzorgden ze korte geïmproviseerde sketches die veel bekijks trokken. Er werd veel gelachen, zowel bij de spelers als bij het publiek. Een zeer geslaagde middag dus. Voor de komende jaren plannen De Doornvogels elk jaar minimaal één keer op te treden.

Theatergroep Cannix speelt Scrooge Theatergroep Cannix speelt Scrooge

Cannix in Stadsschouwburg Leeuwarden Cannix in Stadsschouwburg Leeuwarden

Theatergroep De Doornvogels Theatergroep De Doornvogels

De Doornvogels tijdens Noorderzon De Doornvogels tijdens Noorderzon

Print deze pagina